Çikolata mı, Kabe mi?
Ebedi.com

http://img2.blogcu.com/images/c/a/n/canahmedimsav/125968653_69bd15dd35.jpg
Çikolata mı, Kabe mi?

http://www.indirici.com/images/yeni.gif
Çikolata mı, Kabe mi?
Haftanin Üyesi - KuMRu http://www.indirici.com/images/yeni.gif
Çikolata mı, Kabe mi?

*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
07 Eylül 2010, 03:17:29 | 28 Ramazan 1431

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çikolata mı, Kabe mi?  (Okunma Sayısı 628 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hüzün
Timus
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
1.44%

« : 20 Haziran 2009, 15:34:45 »

Peygamberimizin (asm) sözü yerinde kullanmasına dair şu küçük anektod bana, yazın Kur'an eğitimi alacak çocuklarımızı hatırlattı:

Bir göçebe Arap Müslüman olma niyetiyle gelmiştir. Fakat henüz kararı kesin değildir. Netleştirmek için Peygambere sorar:
-İnsanları neye çağırıyorsun?
- Yalnız Allah?a ibadet etmeye. O Allah ki, başın bir derde girdiğinde O?nu çağırırsın. Seni kurtarır. O Allah ki bir kuraklık olduğunda O?nu çağırırsın. Yeri yeşertir. O Allah ki, çölde yolunu şaşırdığında O?nu çağırırsın. Yolunu buldurur.

Gelen adamın arayışına birebir karşılıktır bu sözler. Çünkü Efendimiz (asm) davet ettiği dini, bir çöl sakininin ihtiyaçlarını gözeterek anlatmıştır. Kuralın ve kanunun olmadığı çölde, her göçebenin başı derttedir, derde girmek üzeredir. Kuraklığın hüküm sürdüğü çölde yaşayanlar, en çok da yeri yeşertecek, vahalara gökden sular indirecek Bir'ini arar. Çölün zemini sürekli hareketlidir, bir rüzgarla tepe ve rüzgar yer değiştirir, yön ve yol bir anda kayboluverir. Çölde yolunu kaybedenler en çok kendilerini yola getiren Bir'ini arar.

Gelelim çocuklarımıza... Onlara dualar öğretiyoruz. Ayetleri Arabca aslıyla ezberletiyoruz. Hacca ve umreye gitme hayalleri telkin ediyoruz. Peygamberimizin savaşlarına dair şiirleri büyük bir heyecanla okutuyoruz. Hiç şüphesiz iyi niyetliyiz ve iyi ediyoruz. Başkaca şeyler öğretmekten elbette ki daha anlamlı bir iş yapıyoruz.

Ama Efendimizin bir çöl bedevisine gösterdiği inceliği çocuklarımızdan esirgiyor olabilir miyiz? Soruyor muyuz kendimize: "Çocuklar en çok neyi arar?"
Bence, Kabe'den önce şeker ve çikolata arar.. Bence, Hacca gitmeye hasret duymadan önce, bisiklete binmeyi, dondurma yalamayı özler. Bence, savaş şiirleri dinlemekten çok daha önce, kül kedisini, yedi cüceleri, kırmızı şapkalı kızı, belki keloğlanı, pinokyoyu, tom ile jerry'yi, şirinleri ve onların şen şakrak serüvenlerini dinlemek ister..

İhtimal ki, bu sözlerim yaralayıcı olacak.. Kabe'nin karşısına şeker ve çikolatayı koyuyorum diye... Peygamberimizin hayatına karşılık Batılıların masallarını öne çıkarıyorum diye.. Hacc ve umrenin rakibi olarak bisiklete binmeyi, dondurmayı yemeyi zikrediyorum diye...

Ben başlatmadım bu rekabeti.. Asıl, çocukların çocukluğunu, Peygamberimizin bedevinin bedeviliğini ciddiye aldığı kadar ciddiye almayan anabablar başlattı.. Nasıl oldu da, en önce çikolatayı ve şekeri, bonbonu ve boncuğu seven çocuğu, bir anda Kabe'yi ve umreyi sever hale getirebildik dersiniz? Başarı mı bu, yoksa bir aldanma mı? Çocuklar biz büyüklerin küçümsediği şekeri ve bonbonu küçümser gibi yapıp, yerine bizim öncelediklerimizi koyar gibi yapıyor olmasınlar? Çocuk babası gibi olgun olmak zorunda değil.. Çocuk annesi gibi dünya süslerini bir tarafa bırakmak zorunda değil.. Hele de çocuklar büyüklerin dinlediği şiirleri, büyüklerin edasıyla okumak zorunda değil... Çocuk çocukça şiir okur. Şaşırır. Kekeler.. Harfleri yutar.. Kocaman adamlar gibi kollarını romantik bir edayla açıp, başını göğe çevirip, gözlernii huşu ile yummaz.

Hadi, diyelim ki, gerçekten de Kabe'yi çikolatadan önce istiyorlar, savaş menkıbelerini çocuk masallarından daha çok seviyorlar.. Samimiler... Tam da bizim istediğimiz formatı tutturdular..

İyi ama.. Allah'ı sadece "Kabe'nin Allah'ı" olarak tanıtmak onlara zulüm değil mi? Allah'ı sadece Mekke'nin Medine'nin Yaradan'ı olarak, çöl ve devenin Rabbi olarak tanıtmak haksızlık değil mi? Niye Peygamberimizin hayatını, İslam'ı anlatan imajlar, resimler, sarıklı ve cübbeli adamlar ve çocuklar üzerinden, çöller ve develerle anlatılır? Demek ki şu güzel kumsalın Rabbi -haşa- Allah değil? Demek ki tişörtle gezen çocuklar -haşa- Peygamberimizin dostu değil. Allah'a kul olmak çöl kadar uzak, develer kadar egzotik bir şey... Öyle mi? Niye burada ve şimdi varolan şeyler üzerinden tanıtmaktan kaçınırız Allah'ı çocuklara? Neden ellerine tutuşturduğumuz Elif Ba kitapcıkları ille de derme çatma mizanpajlı, renksiz ve zevksiz, albenisiz ve tatsız tuzsuz olmak zorundadır?

Güzel ve çekici olan şeylerle anlatmaktan korkuyor muyuz Allah'ı? Yoksa, kimilerinin ısrarla ve sistematik bir biçimde anlattığı, telkin ettiği gibi "asık suratlı" bir din midir bizimkisi? "Kızan", "taş yapan", "kullarını yakmaya hevesli" bir Rabb midir bizim Rabbimiz? İlle de "çarpar" mı Kur'an? Hiç okşamaz mı? Hiç hikaye anlatmaz mı?
Oysa, Allah çikolota da verir çocuklara. Oysa Allah dondurmayı da sevdirir çocuklara.. Oysa Allah bisikletin de Rabbidir.. Oysa Allah masallardaki güzel kızların ve prenslerin de Yaradan'dır. Oysa, Kur'an "masal" da anlatır çocuklara? Oysa, Peygamberimiz oyun oynar çocuklarla? Oysa, Peygamber namazının en hassas yerinde, secdede, başının üzerine oturmasına ses etmez çocukların... Allah da, Kur'an da, Peygamber de, yeri geldiğinde "çocukça"dır çocuklara.. Çocuklaşırlar.. Kendi asık suratımızı Allah'a yamamaya çalışmak haddimize mi? Çocukluğunu ve içindeki çocukluğu unuttuğu için çocuklarından yetişkinlik bekleyen bizler gibi göstermeye hakkımız var mı Peygamberi (asm)? Çikolatayı babasından, dondurmayı annesinden isteyebileceğini, ama Allah'tan ancak Kabe gibi, hacc gibi, Peygamberimizi rüyasında görmek gibi büyük ve soyut şeyleri isteyebileceğini öğrenen bir çocuğun zihninde nasıl bir Allah imajı inşa ediyoruz? Hiç düşündük mü?

Yıllar önce beş altı yaşındaki bir kız çocuğuna sormuştum: "Dua biliyor musun?" "Evet," dedi ve hemen "Rabbi yessir..."i okuyuverdi.. Sonra tuttum ellerinden, gözlerinin içine baktım. "Bugün Allah'tan ne istersin?" diye sordum. "Gerek yok ki.." dedi, "annem babam benim istediklerimi alıyor." Duanın Allah'tan bir şey istemek demek olmadığnı bilmeden "dua ediyor" kızımız. Ne garip! Babası araya giriyor: "Hocam, o en çok Kabe'yi görmek ister!" Bak sen işe! Dünya tatlısı küçücük kız çocuğu, ona çikolata yiyecek dili damağı dudağı hiç yoktan veren, gözlerinin her iki kapağına süslü mü süslü kirpikler takan Rabbini, çikolata ve şeker isteyebileceği Biri olarak tanımıyor. Ancak, babasının istediği ya da istemesini istediği Kabe söz konusu olunca, Rabbine başvuruyor. Söyler misiniz, Kabe'ye şekeri ve bonbonu, çikolatayı ve oyuncağı rakip eden kimler? Söyler misiniz, güzeller güzeli dini çöl imajlarıyla, deve resimleriyle çocuğun dünyasından uzak bir yere atan kimler?

Gelin bir sünneti icra edelim. Efendimizin çölde yaşayan göçebeye hitabını çocuklarımıza uyarlayalım..

Yalnız Allah?tan iste, çocuğum. O Allah ki, oyuncaklarını kaybettiğinde O?nu çağırırsın. Sana yeni oyuncaklar gönderir. O Allah ki bisiklete binmek istediğinde, O'nu çağırırsın, sana bisiklet alacak anne baba verir. O Allah ki bir canın dondurma çektiğinde sana seve seve dondurma yapacak, dondurma alacak, dondurma satacak amcaları teyzeleri, ağabeyleri ablaları verir..

Devamını siz getirin.. "Sünnettir!" dedim ya...

Senai Demirci

Share this topic on Del.icio.usShare this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on MySpaceShare this topic on NewsvineShare this topic on OneviewShare this topic on Twitter
« Son Düzenleme: 21 Haziran 2009, 02:55:22 Gönderen: A.R » Logged

Sen gidersen en çok kim üzülür?
A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #1 : 20 Haziran 2009, 19:18:25 »

OK

Harika  OK

Kıskanıyorum ama ya, ben böyle bir yazı yazmayı düşünüyordum

Hayallerimin bile kokusunu alıyorlar ya

Müthiş  OK

« Son Düzenleme: 21 Haziran 2009, 00:24:51 Gönderen: A.R » Logged

"Kalbi en çok meşgul eden şey, o kalbin Leylâ' sıdır..''

http://yurekyanginlari.blogcu.com/
A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #2 : 21 Haziran 2009, 00:28:38 »

Yorumlar ( 38 )münire kaya2009-06-19 23:39allah sizden razi olsun..
ayni sekilde kiz cocuklarinin eline cocuk yaslarda barbi bebeklerini vererek,onlara istedikleri mini etekleri giydirerek,saclarini bati tarziyla taratarak,tarzida mühim degil bunu normallestirerek önce cocuklarimizi bati dünyasinin icine ativeriyoruz..daha da aciklisi onlarin dogru yasa gelip örtünmelerini istedigimizde,buna biz! karar verdigimizde,ellerinden bebeklerini alip artik böyle düsünmelerinin normal olmadigini söyleyerek, onlari uzaklastirdigimiz özlerine döndürmeye cabaliyoruz ve anlayamiyoruz esas o vakit rableriyle aralarina ince ve anlasilmaz bir bariyer insa ettigimizi..
YukarıYorum Yaz

zeren2009-06-19 21:13her anne babanın okuması ve hayatlarına geçirmesi gereken bir yazı gerçekten tek kelimeyle muhteşem Rabbim her daim razı olsun sayenizde bizde bilgileniyoruz...
YukarıYorum Yaz

esra2009-06-18 15:02gözlerim buğulu okudum yazınızı.bizlerde böyle yetişseydik farklı olurduk belki ama herşeyde bir hayır vardır.inşallah bizler sizin de yol göstermenizle böyle yetiştiririz çocuklarımızı.Allah razı olsun.
YukarıYorum Yaz

Emine CENGİZ2009-06-18 14:17Hiç sıkılmadan, her satırında zevk alarak okudum.
Yazıınız çok doğru bir konu üzerine yazılmış . Toplumumuz daha çoçukken dini korkuya eşitlemiş . Bende 19 yaşıma kadar hep öyle zannettim ; çünkü hep öyle gösterdiler . Şimdi çok şükür okuduklarımla , araştırdıklarımla , gördüklerimle ve hissetiklerimle Rabbimin kork(t)ulacak biri değil, aksine seven sevilen sevdiren biri. İnsana en büyük değeri (eşref i mahlukat ) yükleyen biri. Değer verdiğine korkuyla kendine sevdirip ibadet ettirebilir mi ?
Önce sevmekle başlar ibadet . Sevgiyle yaklaşırsın Yaradana , kalbinle avuç açarsın yaradanın yaratıklarına...

Hocam inşallah izinizden gitmeye çalışıyoruz . SEVGİYLE KALIN :-)
YukarıYorum Yaz

emine ikra2009-06-18 14:15bakış açılarınız,olaylara yaklaşımınız çok güzel ve beni şaşırtıyor.. birazda ürkerek başlıyorum bazı yazılarınızı okumaya, "namazı kadın gibi sevmek" konusunda olduğu gibi... o da superdi.. inşaallah sizin açılarınızı yakalayabilirim.. kaç derecelik açılarla bakıyorsunuz hocam=).... hezaman söylediğim gibi yazılarınızın devamı ve biz kırılmaya yüz tutmuş dallarında istifadesi duasıyla...
YukarıYorum Yaz

Elif Günaydın2009-06-18 13:55cok genc bir anne adayı olarak bu yazı bana buyuk ufuklar acttı allah razı olsun..
YukarıYorum Yaz

süheyla2009-06-18 11:49selamün aleyküm ,harika bir yazı bu...çocukların din ekseninde çocukluklarını yaşayabilmeleri için anne babalar.ablalar abiler için çok güzel bir yazı.çocukluğunu o günah bu günah kısıtlamalarıyla yaşayan biri olarakallah sizden razı olsun bizlere yardımcı olduğunuz için hocam allah izin verirse ben kuran kursu öğreticiliği içinçalışıyorum sınavım temmuzda .inşallah kazanırsam bunların uygulayısı olacağım(kazanmasam uygulamayacaım diye anlaşılmasın )hocam yazılarınızı sürekli takip ediyorum allah defaaten sizden razı olsun dualarınızı bekliyorum Allaha emanet olun ...
YukarıYorum Yaz

Nagehan2009-06-18 11:38ilk önce size yazdıran rabbime,sonrada size teşekkür ediyorum.
YukarıYorum Yaz

BDZZMN2009-06-18 11:27Kısmen hatalı bır davranıs.evet olumlu ve ıstedıgını alan bır cocuk ıcın Allah ıyı bır yaratıcı, ya ıstedıgı herseyı alamayan ve olmadık seylerı Allah tan ısteyıpte elde edemeyen ıcın Allah,anne ve baba ne demek?olacak.
sevgıler..
YukarıYorum Yaz

oya akar2009-06-18 11:0110 yaşındaki masum bir kızın annesi olarak yüreğinize sağlık hocam diyorum. Çok takdir ettiğim bir insansınız umarım sizin gibi düşünen nesiller yetiştirebiliriz.
YukarıYorum Yaz

Gamze Özdemir2009-06-18 01:134 yaşındaki küçük yeğenime ''İyileştin mi sen artık?'' dediğimde; ''Hayır!! Allah iyileştirdi...'' diye cevap verdiğinde affalamıştım... Demek ki küçüklükten böyle aşılansaydık şimdi aşılamayacağını düşündüğüm hiç bir derdim olmazdı. Bu şekilde büyütülmedikten sonra insan ne kadar sonradan bir şeyleri fark etse de yetişkinken bile her şeyin Rabbimizden geldiğini unutabiliyor küçükken çikolatanın babanın sayesınde ona geldiğini sanan zihniyet büyüyünce de çok yerlerde istediklerinin eşden-dosttan-müdürden-bankadan-krediden-hanımdan geleceğini umarak hayatını kendine zindan ediyor... Allah razı olsun Senai abi, yine kaleminle kalbime dokundun
YukarıYorum Yaz

Gülizar2009-06-17 21:32gerçekten çok doğru birşey biz heryerde olduğu gibi bu konuda da çok yanlış davranıyoruz.Rabbim inş. bizi doğruları yapmayı nasip eder.
YukarıYorum Yaz

betül duman2009-06-17 20:46ben ilahiyat mezunu bir kur'an kursu öğreticisiyim ve sizi yazılarınızdan kitaplarınızdan takip ediyorum...bu denli duyarlı oluşunuz ve insanları kırmadan birşeyler anlatmanıza gerçekten hayranım...yazın kursa gelen öğrencilerimizin kafası zaten çok karışık ve bizler de bu karmaşayı daha da güç hale getirir isek, var olan bir geçmişimizi olmayan bir şekilde inşaa ederek anlatır isek...hem bize hem de onlara çok yazık...Allah ilminizi artırsın,yolunuzu gönlünüzü açık etsin..
YukarıYorum Yaz

hümeyra2009-06-17 18:17bir yerden duymuştum "düşünce düşünce değil, düşmeden düşünce" diye...düşmeden düşünmeye sevk ettiniz hocam..Allah razı olsun.
YukarıYorum Yaz

mustafa erdogan2009-06-17 17:03meseleye hiç te bu zaviyeden bakmamıştım.Bize bambaşka bir kapı araladınız ve meseleye çok yönlü baktırarak alışagelmiş kalıpları kırdırdınız.Allah (C.C.)ebeden razı olsun.çalışmalarınızın devamı temennisi ile...
YukarıYorum Yaz

yıldız2009-06-17 16:34beş yaşındaki oğluma sordum bugün allahtan ne isteyelim diye bana çiçek kendisine ışıklı araba babasınada iş bulup çalışıp kiramızı ödeyeyebilsin diye iş istedi.çikolat yerken de şükrün yanında allahım filistinli kardeşlerimiz de çikolata yesin diye dua ediyor
YukarıYorum Yaz

İsmail Cilingir2009-06-17 15:01Hocam çok şey anlatan yazınızdan dolayı teşekkür ediyorum.Hocam, sanırım en büyük sorunumuz hayatımızın her alanına karışan bir Allah(c.c.) olduğu hususunu kavrayamamak. Bu yanlışımız bizi çocuklara ve gençlere yaklaşımımızda yanlışlara sevkedebiliyor. Hocam biz sanırım Allah(c.c.)'ın gazabını rahmetinin önüne koymuşuz. Rabbimizin bizleri ne kadar çok sevdiğini annenin çocuğuna olan merhametinden daha fazla merhametli olduğunu akıllarımıza getirmiyoruz.Allah(c.c.) yar ve yardımcınız olsun. Rabbimizin rahmeti, mağfireti üzerinize olsu.
YukarıYorum Yaz

elifcan2009-06-17 12:27yazınızı okuduktan sonra oğluma sordun Allah'tan ne istiyorsun diye..içimdende ne olur çikolata istesin diye dua ettim..ama oğlum seccede,tesbih ve onun söyleyişiyle namaz şapkası isterim dedi..sevinmem gerekiyordu ama üzüldüm...çikolata istemezmisin dedim...isterim dedi...çoçuğumda oluşturduğum Allah tasavvurunu tekrar inşa etmeliyim...Kabenin Rabbi olan Allah herşeyin Rabbidir...senai abi Rabbim senden razı olsun...dua ile
YukarıYorum Yaz

....2009-06-17 10:40Evet..Asık suratlı bir din haline getirilmiş ne yzaık ki...Sembollere hapsedildiği için kaçar olmuş insanlar ...Çocuk aklı ancak Allah'ı severek bu olgunluğa ulaşabilir....Milyonların okumasını dilerdim yazınızı....
YukarıYorum Yaz

ayşenur2009-06-17 10:03Çocuklara çocukluklarını geri vermek adına ne güzel bir tespit olmuş. Anneler babalar çoğu kez sanki kendileri dünyaya 35-40 yaşlarında ve adab-ı muaşeret adına herşeyi eksikziz bilerek inmiş ,yani hiç çocuk olmamış,hiç genç olmamış gibi davranarak çocukların çocuk olma haklarını, keza gençlerin de genç olma haklarını görmezden geliyorlar. İşte bu yüzden 7 yaşındaki bir kız çocuğunun pür tesettür sokağa çıkmasını anlayamıyorum, garipsiyorum, 5 yaşındaki bir çocuktan alimce sözler duymak beni her zaman neşelendirmiyor, tıpkı 'rabbi yesir' duasını okuyup, duanın ne demek olduğunu bilmeyen küçük kız gibi. Yaşanması gereken birtakım 'küçük şeylerin' yaşanılmasına izin verilmemesi ileriki dönemlerde küçükten çocuğun zihninde oturtulmaya çalışılan şeylerin ne yazık ki büyüyünce sarsılmasına yol açıyor. Kimse bana o küçük kızın renkli tokalarla saçlarını yapmak dururken, bir örtüyle örtmeyi tercih edebilecek olgunlukta olduğunu söyleyemez, bu gülünç olur, bu çocukluğu inkar etmek olur. Bu korku büyütür, sevgi değil ve sonrasında iki yol vardır: 1) Sevginin korkuya asla galip gelemedği bir ömür (oysa siz ne güzel açıklamıştınız insan sevdiğinden korkar diyerek başladığınız bir yazınızda) 2)Korkunun korku olmasktan çıkıp tam bir itaatsizliğe sürüklemesi...
O kadar derin ve tartışılması gereken bir kounu ki hocam...Elbette aileler iyi niyetle birşeyler yapmak istiyor, ancak parçayı tamamlayayım derken parça parça, yarım kalmış insanlar mı yetişmeye başlıyor? Düşündürdüğünüz için her zman ve yine teşekkürler:)
YukarıYorum Yaz

mim2009-06-17 09:45Çok güzel bir yazı olmuş, çok teşekkürler, Allah razı olsun =)))
YukarıYorum Yaz

vesselam2009-06-16 22:42bizleri aydınlattığınız ve tekrar tekrar düşünmeye sevk ettiğiniz için sonsuz teşekkürler.ALLAH ebeden razı olsun,ilminizi artırsın,kaleminize kuvvet versin..
YukarıYorum Yaz

canan2009-06-16 21:30Çikolatayla büyüyelim,
Kabe'yle yürüyelim.
Şeker de yiyelim,
Masal da dinleyelim,
Oyun da oynayalım,
Tüm bunları bize veren,
Allah'ı (c.c.) da sevelim, sevdirelim...
YukarıYorum Yaz

şeyma2009-06-16 21:30Hocam öncelikle ALLAH RAZI OLSUN...Gözümüzden buğulu bir camı daha silmemize vesile oldunuz...sizlerle etkilendiğim ve ders aldığım bir olayı anlatmak isterim.komşumuzun 4 yaşında oğlu var ailesi hayırlı bir kul olarak yetiştirmek üzere Uğraşıyor ve karşılğını aldığını düşünüyorum.bir gün dışarıda oynarken babasından dondurma istemiş ,babasıda şimdi olamayız ALLAH'tan iste inşaALLAH gönderir diyor.dondurma yiyemeyeceği için çok üzÜlmüş ve bu olaya annem şahit olmuş süpriz yapıp dondurma alıp vermiş. çocuk işte çok sevinmiş.babası bak komşu annen aldı dondurma diyor ve karşılık olarak hayır baba ALLAH GÖNDERDİ BANA DUA ETTİM ALLAH GÖNDERDİ DİYE DİYE dondurmasını yemiş....ve her hareketinde besmele çekiyor ve bunu bilincinde ...MAŞŞALLAH inşaALLAH MEVLAM hayırlı nesiller yetiştirmeyi nasip eder ÜMMÜTİ MUHAMMEDE...selam ve dua ile..
YukarıYorum Yaz

http://www.senaidemirci.net/yazilar.php?kategori=1&makaleid=2508

A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #3 : 21 Haziran 2009, 00:29:01 »

mehmed2009-06-16 18:32allah dünyadaki gölgenizi uzun kılsın. dilinizi kaleminizi hep aydınlıklara gebe kılsın. bizi bize hatırlatan tefekkürlerinizin ecrini muradına nail derecede ödüllendirsin. hayatın her alanında bir-inci yetiştirmeyi hedeflediğimiz çocuklarımızı ihmal edişimizi kafamıza vura vura anlatmanızı rabbim daim kılsın. cennetinde size çikolatalar ve şekerler ikram ederek havzın başında efendimize yardımcı kılarak ödüllendirsin. alnınız hep terlesin ki gözlerimiz yaşarsın. gözlerimiz yaşardıkça çocuklarımızı daha çok seveceğiz.selam ve dua ile.
YukarıYorum Yaz

muhacir2009-06-16 18:32Rabbim razı olsun hocam..
ben kendi çocukluğuda dediğiniz gibi peygamberimizi yeşil cübeli biri olarak hayal ederdim ve O'nun gibi giyinmedikleri için insanlara çok kızardım.lakin bunda ne annemin ne babamın etkisi vardı.onlar bana peygamberi anlatmak zahmetinde(!)bulunmadılar bile...
şimdi ben 5 yaşında ki kardeşime canı çikolata istediği zaman bunu önce Rabbine söylemesini O dilediği zaman vereceğini öğretiyorum.ve oda artık Rabbimizin biz O'nun istediklerini yapınca canımız ne isterse vereceğini biliyor..

Rabim kaleminizin mürekkebini aşkla damlatsın herdaim..
selam ve duayla hocam..
YukarıYorum Yaz

aslıhan2009-06-16 18:16Çikolata mı yoksa Kabe mi ?Bir insandan istenilecek sadece tek bir şey vardır o da "HAYIRLI DUALAR". Ne de olsa o da bir insan...
YukarıYorum Yaz

*Nur*2009-06-16 17:59Kuşu ölen bir çocuğa taziyeye giden resulu zişan efendimizi s.a.s ne derece tanıtabiliyoruz ne derece sevdiriyoruz .Yaradanı sadece ceza veren olararak tanıtmak onun rauf ve rahim oldugunu bildiğimiz halde .Ne dendir bu gafletimiz niyedir.Bakara suresindede belirtildiği üzere ALLAH İMAN EDENLERİN DOSTUDUR buyurulmazmı.Çocuklara da onun sonsuz ve sınırsız rahmet ve merhametini anlatmalıyız , öncelkle de kendimize anlatmalıyız anlayıp idrak etmeliyiz biz düzelirsek her yer gülistan olur
Rabbim ufuk açan yazılarınız için sizden razı olsun hocam
dualarınızda bizlerede yer verirmisiniz
YukarıYorum Yaz

RUKİYE2009-06-16 16:21HOCAM ELİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL BİR SÜNNET EVET SİZE KATILIYORUM HER ÇOCUK ÇOCUKLUĞUNU YAŞAMAK İSTER,SEVDİĞİ BÜTÜN ŞEYLERİ ÇOCUKKEN YAPMAK İSTER,ÇÜNKÜ ONU YAŞAMADIĞI TAKTİRDE İÇİNDE HEP BİR UHDE KALACAKTIR,HEM ONA ALLAHI BÖYLE Bİ ŞEKİLDE TANITMAMIZ ÇOK GÜZEL BİR DAVRANIŞ OLACAKTIR,KORKUTUCU DEĞİL,ALLAHI SEVMEYİ ÖĞRETMEK ÖRNEK BİR DAVRANIŞ OLACAKYIR,YORUMUNUZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BÖYLELİKLE BİZDE BİRŞEYLER ÖĞRENİYORUZ,SİZİN SAYENİZDE A.E.OLUN İNŞ,S.A
YukarıYorum Yaz

derya şahin2009-06-16 14:45Hocam her zaman ki gibi düşünmeye sevk eden güzel bir yazıda daha.Fakat çok sevinerek okuduğum bir yazı.Çünkü ben oğluma doğru bir eğitim veremediğim için hergün hayıflanırkan uygulanmasını rica ettiğiniz sünneti hergün uyguluyormuşumda haberim yok.4,5 yaşındaki oğluma yediği ve içtiği her lokmadan sonra bunun için Allah C.C. teşekkür etmesi gerektiğini özelliklede örneklerde verdiğiniz çikolatayı ona Allah C.C'nun verdiğini bizi aracı tayin ettiğini anlatıyorum.Oda her zaman çok şükür Allah'm diyor.

Allah sizden razı olsun
YukarıYorum Yaz

tuğba2009-06-16 14:32VE YİNE SENAİ DEMİRCİ FARKI EMEK GEÇTİ İÇİMDEN NE KADAR GÜZEL ELE ALMIŞSINIZ KONUYU HOCAM ALLAH RAZI OLSUN KİTAPLARINIZI HER OKUYUŞUMDA DA AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNÜYORUM OLAYLARA NE KADAR DA TEK YÖNLÜ BAKIYORMUŞUM VE DAHA BĞİR KEYİF ALIYORUM SİZİ DİNLEMEKDEN YAZILARINZI OKUMAKTAN HER DEFASINDA ...
YukarıYorum Yaz

sevgi2009-06-16 14:17Sultanlar sultanından istenilir ne istenilecekse. İlk annemden babamdan öğrendim Allah'ı.Sofraya otururken neden besmele çekerek yemek yemeye başladığımızı, kalkarken neden elhamdülillah demem gerektiğini onlardan öğrendim.Küçük bir hikaye geldi aklıma ,eski zamanlarda padişahlar kılık kıyafet değiştirip halkın arasına katılıp ,durumunu yakından görmek isterlermiş.Bir gün bir fakir aileye misafir olmuş padişah ile vezirleri.Tanrı misafiri kabul eder misiniz? diyerek kapı çalıp destur istemişler.Evin hanımı onları kabul etmiş.Eski zamanlarda evde ne bulunulursa misafire ikram edilirmiş.En lezzetli yiyeceklerden ikram edilip ,gönlü hoş tutulmaya çalışılırmış.Ev sahibinin durumu ama hiç iyi değilmiş.Kuru ekmekleri bile yokmuş.Evin çocuklarının oyun arkadaşı olan bir küçük kuzucukları varmış.Evin hanımı derhal bu küçük kuzuyu kestirip misafirlerine ikram etmiş.Padişah bir bakmış ki sofrada sadece kuzu eti.Alışmış padişah sofrada çeşitli yiyecekler görmeye.Kendi sofrasından farklı bu sofra anlamış ki .Utanarakdan ev sahibine -kızım bir parça ekemek verir misin demesi ile evin hanımı göz yaşlarını tutamamış ve başlamış hüngür hüngür ağlamaya.Derviş baba demiş ben ve çocuklarım kaç gündür açız,Beyim işe gidyor ama iş yok.Size çocuklarımın oyun arkadaşı bir küçük kuzusu vardı ,onu kestim ikram ettim, inanmazsanız bakın evde bir parça kuru ekmek bile yok demiş.Padişah bu durum üzerine kimliğini açıklayarak bu cuma günü beyini falanca cami'ye gelsin.Size yardımda bulunayım demiş.Akşam olmuş evin hanımı başından geçenleri beyine anlatmış.O kadar sevinmişler ki cuma gününü iple çeker hale gelmişler.Cuma günü evin beyi namaza cami'ye gitmiş.Padişah'ın arkasında namazını kılmış.Namazdan sonra bir bakmış ki koskoca padişah ellerini yaradan açıp ,dualar ediyor.
-Allah'ım bu makamı sen bana layık gördün.Senin hazinen sonsuz büyüklükte .Benim gibi aciz, fakir kuluna yarabbim merhamet et, rıskı veren sensin Allah'ım.beni unutma
diye bir bakmış ki padişah ağlayarak dualar ediyor.O zaman evin beyi bir anda şaşkına dönmüş.Koskoca padişah bile Allah'tan isterken ben niye ondan isteyeyim.Onu yaratan Allah beni de yaratmadı mı ,benim rızkım da onda değil mi .Vereceksen sen ver Allah'ım bana. demiş ve camiden sessizce ayırlıp ,ailesini de toplayıp şehir terk etmiş.Padişah bakmış ki namazdan sonra gelen ,sorna yok.Merka etmiş .Tekrar ailenin evine gitmiş.Komşuları onların göç ettiklerini söyleyince ,padişah bu sefer askerleri ile iz sürdürüp bulmuş.Bir dağ başına çadır kurmuş aile.Ama ne çadır.Ağlayan çocuklar yerine gülen çocuklar gelmiş.Bir parça kuru ekmekleri olmayan ailenin o gün yok da yokmuş çadırlarında.Padişah ailenin durumunu öğrenince acaba bunlar hırsızlık mı yaptı da böyle oldular, işin aslının öğrenmek için yanlarına varmış.evin hanımına nasıl böyle olduklarını sormuş.Evin hanımı olayları anlatmış ,ve bu zenginliklerin kendisinin yaptığı dua sayesinde beyinin de yaparak geldiğini asla kimsein malını çalmadıklarını, çadır kurarlarken kazıklardan birini çakarken bir kaya parçası ile karşılaştıklarını, o kaya parçasını bir sağa bir sola çevirirken ,kayanın altından bir mağara dolusu altın çıktığını anlatmış.Padişah hayretler içinde kalarak -kızım ben size bir kasa dolusu altın verebilirdim.Haydi ki bilemediniz bir deve yükü altın verebilirdim.ama Allah size benim hazinem kadar altın vermiş.Rızkı veren Allah demiş.Aklımda hikayeden bu kadar kalmış:)
Ne istenilecekse Allah'tan istenilmeli.İnsan bir süre sonra cimrileşir.Bir tabak yemek versek komşuya tabağı geri isteriz.Yemekten vazgeçeriz ama takım bozulur diye tabaktan vazgeçmeyiz.Bu yüzden kırılır ,hal hatır sormaz oluruz.Rızkı veren sensin yarabbim.Bir başkasına muhtaç edip ,el çatırma,onu yaratan sensin beni de...
YukarıYorum Yaz

arzu2009-06-16 14:02okurken gözyaşlarıma hakim olamadım, ne büyük kayıplarla yıllarımızı geçirdik beyhude bir şekilde, anne ve babalarımızın mıydı suç hayır onlarda öğle öğrenmişti, anneme namazı sorduğumda kendin oku kızım dedi biz kulaktan öğrendik sen oku doğrusunu öğren allah binlerce kere razı olsun annemden benim yaptığımı yap bu budur demediği için, bizler çok geç öğrendik inşallah bize anneliği nasip edilenler daha önce öğrenirler. Allah razı olsun üstadım...
YukarıYorum Yaz

katre2009-06-16 13:39Ben de çocuklarım olunca inşaallah onlara böyle öğreteceğim hayatı...Rabbimi böyle tanımaları için çaba sarfedeceğim inşallah...
ve o gün de tıpkı bugün olduğu gibi Rabbim sizden razı olsun diyeceğim bu bakış açısını kattığınız için..
YukarıYorum Yaz

katre2009-06-16 13:35bu bakış açısı bu anlamlandırma ve anlatma gayreti ve kabiliyeti herkese nasip olmaz...Çok şükür ki siz varsınız da bizler de Efendimiz'in yoluna çağrının bu şeklini okuyabiliyoruz hssedebiliyoruz yazılarınızla...Aynı hislere iştirak etmeyi ve hayatımızı da dinimizden ayrı bir kavrammış gibi değil de bizzat dinimizle tatlanacağını bilerek yaşamayı nasip etsin Rabbim inşallah..
Allah razı olsun Senai abi..
öyle bir samimiyete dayanıyor ki yazılarınız aracılığıyla sizinle kurduğum gönül bağı; size abi diye hitap etmekte sakınca görmedim..
Sİzi ve yazılarınızı tanıdığımdan bu yana hep demişimdir zaten keşke bir aile dostu bir aile büyüğüm olsaydı Senai Demirci.. oturup sohbet etseydik...bir aile toplantısında bir dost buluşmasında o da olsaydı diye..kimbilir belki bir gün nasip olur:)
YukarıYorum Yaz

nurten2009-06-16 13:22ALLAH razı olsun. gözlerim dolu dolu okudum. çok şükür ben Allah'ı böyle tanıyan bir çocuk olmadım ama Allah'ı böyle tanıyan bir sürü çocuk görüyorum etrafımda:(
Allah razı olsun. Allah İslam dinini tam anlamıyla yaşayanlardan eylesin.
Selam ve dua ile...
YukarıYorum Yaz

Nesrin2009-06-16 12:41hocam ne yorum yapayım bilmiyorum hatalarımızı yüzümüze vurdunz ama kendimce test yaptım oğluma sordum Allahtan ne istersin diye ben büyümek isterim beyaz bir at isterim dedi neden diye sordum fatih sultan mehmet büyüyüp beyaz ata biniyordu onun için dedi.ama inanın bunları ne ben ne eşim aşılamadık onun içinden gelenler bunlar.ama her çocuk gibi denize gitmeyi bilgisayar oynamayı arkasından sıraladı.biz yinede çocuklarımıza islami şartları ve gereklerini onların dili ile anlatalım değilmi hocam....
YukarıYorum Yaz

sibel2009-06-16 12:18Allah razı olsun hocam. biz hassas olduğumuzu düşünürken veya hassas olmaya çalışırken ne kadarda çok hata yapıyoruz. düşüncelerimizi aydınlattığınız için teşkkürler.
« Son Düzenleme: 21 Haziran 2009, 11:00:11 Gönderen: A.R » Logged

hüzün
Timus
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
1.44%

« Cevapla #4 : 21 Haziran 2009, 10:56:52 »

Demekki neymiş..Hayallerini ertelemeyecekmişsin..

Yorumları niye ekledin ki,bu sitedekiler yorum yapamaz mı demek istedin..  

« Son Düzenleme: 21 Haziran 2009, 11:01:48 Gönderen: hüzün » Logged

tuhana
admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
6.16%

« Cevapla #5 : 21 Haziran 2009, 11:00:47 »

Allah razi olsun..

ben de 8 yasinda ki cocuklara kunut dualarini ezberlettirmeyi anlamiyorum.
iki yil sonra sor, hatta 3 ay sonra unutmus oluyor o cocuk o duayi.
yine sureleri tekrarliyor veya ara ara ailesiyle birlikte tek tük namaz kilarak tekrarliyor. Ama hangi cocuk vitir namazi kiliyor ki  Bilmem
Gerci namazlara hapsetmemeli dualari... Ama yukarida da dendigi gibi anlamlarini bilmeyince de bir anlami kalmiyor  Bilmem

Ey izdirap anladim ki hersey senin ile...
Sen Hakka giden yollarda vuslata vesile...!
A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #6 : 21 Haziran 2009, 11:01:37 »

Çok muz'iç oluyorsun hüzün 

bloguma link verdim bu konuyu, ayrıca mail gruplarına da, o yüzden

hüzün
Timus
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
1.44%

« Cevapla #7 : 21 Haziran 2009, 15:38:59 »

Muz'iç ne ki.. Muzlu pasta mı?!

Senai Demirci'nin linkini verseydin..diyecem..bu seferde sanki ben düşünemedim..

A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #8 : 21 Haziran 2009, 17:48:31 »

Arayıp bulacaksın artık, muezza gibi

Ya neden oranın linkini vereyim, zaten biliniyor orası

Millet buraya gelsin E zaten yukarıda da verdim gördüysen..

Cenan
Hamuş
Genel Moderatör
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
17.44%

Le-nasbirenne

« Cevapla #9 : 21 Haziran 2009, 18:26:22 »

huzun kardes affiniza siginirak ablama birsey sormak istiyorum. Biliyorum yeri burasi degil. mazur gorun bizi insallah 

Ablacim bu sitede ki bir konuyu Google dan aradigimiz zaman neden adres olarak burayi vermiyor? Diger forumlarda boyle degil. Mesela foruma bir siir vermistim; arama yaptigimda siiri vermis oldugum diger siteler gorunuyor Google da lakin bizim site yok  Bilmem

Kisacasi tavsiye etmezsek kimsenin bu siteyi bulup istifade edecegi yok Uzgun

"Lutuf merhemi ol; inciten diken olma! Kimseden sana bir kötülük gelmesini istemiyorsan; kötü sözlü, kötülük öğreten, kötülük düşünen olma! Her hâlinle amel-i sâlih içinde ol." Mevlana
A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #10 : 21 Haziran 2009, 21:24:50 »

Bu konuyu tuhana bilir

Ben de bazen Google'de çok şey buluyorum ama, bu forum çıkmıyor doğru 

garib
Moderatör
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
4.56%

garib işte

« Cevapla #11 : 21 Haziran 2009, 23:20:55 »

Kısmen hatalı bır davranıs.evet olumlu ve ıstedıgını alan bır cocuk ıcın Allah ıyı bır yaratıcı, ya ıstedıgı herseyı alamayan ve olmadık seylerı Allah tan ısteyıpte elde edemeyen ıcın Allah,anne ve baba ne demek?olacak.
sevgıler..

ben bu yorumu daha objektif olarak gördüm
çocuk her ne kadar öğretilenleri bilinçli yapmayım belki çikolatanın yüzü suyu hürmetine yapıyorsada
tedrici olarak bu öğretilenlerin ona bir alışkanlık sağlayacağı muhakkaktır
daha büyüklere Allah azze ve celleden başkasından istenmiyeceğini anlatamamışken çocuğa müsebbibul esbab olan Alllah tealanın kerşeyi an ve an yarattığını ve yanlızca ondan istenebilineceğini nasıl anlatabilicez. çok teknik bir konu.
çocuğun yapısına uygun değil
çünkü isteği yerine gelmeyen çocuğun Allah teala ile ilişkisini nasıl düzeltebiliriz.asıl sıkıntıyı burada yaşabiliriz
bedeviye belki anlayabileceği usulunca  anlatabilinir ama çocuğa
pek mümkün görünmüyor.
genede güzel bir yazı Allah teala razı olsun

neden böyle yazdım?sebeb olan oğlum
Allah nerde dediğinde ona anlayabileceği sözcükler bulamamıştım

Andolsun, Allah, mü’minlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler
Ali İmran 164
http://ebumusab.blogcu.com/
filozof_ca
Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #12 : 22 Haziran 2009, 00:05:48 »

Kısmen hatalı bır davranıs.evet olumlu ve ıstedıgını alan bır cocuk ıcın Allah ıyı bır yaratıcı, ya ıstedıgı herseyı alamayan ve olmadık seylerı Allah tan ısteyıpte elde edemeyen ıcın Allah,anne ve baba ne demek?olacak.
sevgıler..

ben bu yorumu daha objektif olarak gördüm
çocuk her ne kadar öğretilenleri bilinçli yapmayım belki çikolatanın yüzü suyu hürmetine yapıyorsada
tedrici olarak bu öğretilenlerin ona bir alışkanlık sağlayacağı muhakkaktır
daha büyüklere Allah azze ve celleden başkasından istenmiyeceğini anlatamamışken çocuğa müsebbibul esbab olan Alllah tealanın kerşeyi an ve an yarattığını ve yanlızca ondan istenebilineceğini nasıl anlatabilicez. çok teknik bir konu.
çocuğun yapısına uygun değil
çünkü isteği yerine gelmeyen çocuğun Allah teala ile ilişkisini nasıl düzeltebiliriz.asıl sıkıntıyı burada yaşabiliriz
bedeviye belki anlayabileceği usulunca  anlatabilinir ama çocuğa
pek mümkün görünmüyor.
genede güzel bir yazı Allah teala razı olsun

neden böyle yazdım?sebeb olan oğlum
Allah nerde dediğinde ona anlayabileceği sözcükler bulamamıştım

Allah oglunuzu size bagislasin ve Islam'a hadim eylesin kardesim.

Yoruma getirdiginiz acilima katilamiyacagimi soylemek izterim. Zira Senai Demirci,nin o guzel yazisindaki vermek istedigi mesaj; oyle al gulum ver gulum vermezsen olmaz niye vermedim gulum seklinde Allah (cc) ile bir munasebet icerisinde olmak oldugunu sanmiyorum. Benim cikarimima gore bir baba cocuguna cikolata uzatirken neden soyle soyleme ihtiyaci hissetmez ? Evladim al bak Rabbimiz bize saglik sihhat verdi, birilerinide araci kildi bize calisip para kazanmak uzere is verdi. Bende calisip para kazandim o paraylada sana cikolata aldim dieyerek daha kucuk yastaki cocuga rizkin Allah'a ait oldugundan haberdar etemyi akledemez acaba ?

Yine yazida da vurgulandigi gibi cocuklarimiza cezalandiran, yakan, tas kesen bir yaraticiyi sevdirmek ne kadar gercekci olabilir ?

Ornegin bulundugum ulkedeki islam ilkokullarindaki cocuklar arasinda bir anket yapmistik. Yapilan anket sonuclarinda cocuklarin %85 Peygamberimizi  daha cok sevdiklerini Allah' tan ise korktuklarini ve ne yazikki sevip sevmemekte ise tereddutlu davrandiklarini gorduk ! Bu konuyu genelimize sormak isterim, bunun sebebi sizce ne olabilir?

Önce çocuk olmayı öğrettiler,
“Artık bitti” diyorlar,
İçimde bir çocuk yalınayak geziyor,
bilmiyorlar …

A.R
Ayşe Reşad
Yazar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
0%

« Cevapla #13 : 22 Haziran 2009, 02:06:50 »

Çocukların Allah algısında biz büyüklerin rolü başta gelir..

Anne-babaya bakarak olayı kavrar çocuk.
Hazmedemediği, aklı yatmadığı zaman sorar..

Anna-baba tutunamamışsa, çocuğun algısında da eksiklikler olacaktır.
Örnekleri çoktur "Allah baba" söylemi gibi en basitinden..

En kendinin farkına vardığı zamanlardan beri anne-babayı ; derin bir teslimiyet, O'na yöneliş, iyide de kötüde de O'ndan yardım umuş, Allah'ı tek yöneliş noktası biliş... ilah ahir hallerinde gören, hisseden bebek, çocuk bir sonraki merhalede genç;

Kendisinin de istediği bir şey olmadığı zaman Allah'tan yüz çevirmez asla..Allah'ı illa da isteklerini yapan, mutlaka yapan olarak algılamaz..

Mesela balon, çikolata, bisiklet vs. istediği ama sahip olamadığı zaman bilir ki daha "vakit dolmamış" tır, herşey nasipledir..Biz isteriz ve bize verilir. Verilmezse burda, orda verilecektir mutlak. Elde olana razı olur, boyun büker ve bekler Allah'tan gelecek razı oluş zamanını..

Olmaz mı diyorsunuz?

İnanın olur-oluyor..

Yeter ki anne-baba sağlam dursunlar!

HAL diliyle anlatsınlar, gözyaşlarıyla, seherde inlemeleriyle vb..

Allah emanette emin eyleye hepimizi..

Bu konu önemli, devam edelim inşaAllah..

Çocuklarda Allah tasavvuru ve yaşlarına göre soracakları sorulara verilen-verdiğimiz cevapları vs. buraya aktaralım olur mu?

Kendi tecrübelerimiz başta olmak üzere konuyu destekleyecek alıntılarla da net bir şekilde dört bir koldan araştıralım inşaAllah

garib
Moderatör
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aktiflik
4.56%

garib işte

« Cevapla #14 : 22 Haziran 2009, 05:52:28 »

Allah oglunuzu size bagislasin ve Islam'a hadim eylesin kardesim.

Yoruma getirdiginiz acilima katilamiyacagimi soylemek izterim. Zira Senai Demirci,nin o guzel yazisindaki vermek istedigi mesaj; oyle al gulum ver gulum vermezsen olmaz niye vermedim gulum seklinde Allah (cc) ile bir munasebet icerisinde olmak oldugunu sanmiyorum. Benim cikarimima gore bir baba cocuguna cikolata uzatirken neden soyle soyleme ihtiyaci hissetmez ? Evladim al bak Rabbimiz bize saglik sihhat verdi, birilerinide araci kildi bize calisip para kazanmak uzere is verdi. Bende calisip para kazandim o paraylada sana cikolata aldim dieyerek daha kucuk yastaki cocuga rizkin Allah'a ait oldugundan haberdar etemyi akledemez acaba ?

Yine yazida da vurgulandigi gibi cocuklarimiza cezalandiran, yakan, tas kesen bir yaraticiyi sevdirmek ne kadar gercekci olabilir ?

Ornegin bulundugum ulkedeki islam ilkokullarindaki cocuklar arasinda bir anket yapmistik. Yapilan anket sonuclarinda cocuklarin %85 Peygamberimizi  daha cok sevdiklerini Allah' tan ise korktuklarini ve ne yazikki sevip sevmemekte ise tereddutlu davrandiklarini gorduk ! Bu konuyu genelimize sormak isterim, bunun sebebi sizce ne olabilir?
güzel duanız için teşekkür ederim
Allah teala çocuklarımızdan bir kişi dahil cehenneme sokmasın razı olacağı hallerle hallendirsin amin.

yazıdaki istianenin güçlüğüne dikkat çekmiştim
yoksa yazının genelinin güzel olduğunu zaten ifade ettim

çocuk algısı belli bir yaşa kadar buna kısaca akıl baliğ diyebiliriz
ana baba veya toplumla aynı düzeydedir.iyiler iyi kötüler ise kötüdür.efendimiz aleyhisselamda buna vurgu yaparak"her insan İslam fıtratına uygun yaratılmıştır lakin....."hadisi şerifini bizlere anlatmıştır.annenin ve babanın dini üzre büyüyen çocuğa heryaşta verilmesi gerekenlerde farklı farklıdır
küçücük yaşlarda konut ezberletmek nasıl bir anlam ifade etmesede
ona rezzak olarak Allah tealayı anlatmakda çok bir şey ifade etmiyecektir.
ben yakan taş eden bir Allah teala anlatımını doğru bulmadığım gibi
sırf sevgi üzere olan bir Allah teala anlatımınıda doğru bulmuyorum
ortası bulunmalı teknik kavramlar ötelenmeli beklentileri öne çıkarmalı yani ana babanın yaşadığının kopyası çocuğa cebren olmayarak verilebilmeli
sonra şuda bilinmeliki belli bir yaşa kadar ne iyiler iyidir nede kötüler kötü sürekli bir değişim halindeki çocuğun son hali daha doğmadan önce başlanan dualarla şekillendirilmeli
çünkü efendimiz aleyhisselam ana ve babanın duası bir peygamberin ümmetine yaptığı dua gibidir diye buyurdu

mesela çocuğa şu verilmeli değilmidir?
Allah tealanın verdiklerine razı olmak
biz razı olmadığımızda onun bizden razı olamayacağı
herkese her istediği verildiğinde hayatın devamını sağlayamayacağı....vs
isteyen çocuktan verilene teşekkür eden

fi emaniilah

Andolsun, Allah, mü’minlere kendi içlerinden; onlara âyetlerini okuyan, onları arıtıp tertemiz yapan, onlara kitab ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler
Ali İmran 164
http://ebumusab.blogcu.com/
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: